Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
SharePoint

Velkommen til  månedsbrev #2

Så er vi i gang med rekrutteringen

Alle partnere er nu bevæbnet med en bunke forskelligt materiale, der skal gøre det tydeligt for virksomhederne, hvad projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm konkret kan tilbyde, og hvad der forventes af dem til gengæld.

De to mulige forløb for deltagende virksomheder er blevet beskrevet. Det gælder det temaspecifikke på bare 30 timer, hvor man kan vælge at deltage i inspirationsmøder indenfor tre spor: materialer, energi og grøn turisme. Og det andet individuelle og mere dybdegående forløb, hvor virksomheden lægger 100 timer og til gengæld får ekstra konsulenthjælp for op til 70.000 kr.. Det sidstnævnte forløb kan for eksempel bringe virksomheden videre med en helt ny grøn forretningsplan med fokus på energibesparende processer og nye forretningsmodeller.

Det er også blevet klart, at alle virksomheder får tilbudt en indledende energiaudit, men at man i det individuelle forløb så kan gå skridtet videre og gå mere detaljeret til værks og forfølge energioptimering i produktionen. Men mulighederne er mange. Og vi kan komme til at arbejde både med Rønne som grøn krydstogtsdestination, med cirkulær økonomi i byggeriet, med udvidelse af skuldersæsonen i miljøvenlige ferieboliger og meget, meget mere. Ambitionen er at vi om tre år har op til 40 gode eksempler på erhvervsudvikling a la Bright Green Island.

 

 


Medieomtale. TV2 Bornholm bragte 9.april nyheden om rekrutteringsindsatsen overfor bornholmske virksomheder. Her fortalte de blandt andet at en række virksomheder vil blive kontaktet og inviteret til at deltage i projektet. Det blev også fortalt, at interesserede virksomheder selv kan henvende sig direkte til Business Center Bornholm eller hos Bright Green Island.

Læs og se mere her

 

 

Sådan øgede Novopan værdien via certificering

Når vi på Bornholm bortskaffer træ som affald, sender BOFA det videre som en råvare til træindustri-virksomheden Novopan, der ligger i nærheden af Randers. Og netop Novopan har også arbejdet med Cirkulær Økonomi som en del af deres forretningsudvikling. Firmaet producerer kvalitetsplader af genbrugstræ, der ikke kan bruges til andre formål.

Novopans produkter kunne derfor genere mere værdi for kunderne, hvis de bæredygtige principper blev dokumenteret. Og det er særligt efterspurgt af det offentlige især ift. certificering af bygninger og ved udbud. Derfor blev det besluttet at se nærmere på den såkaldte Cradle-til-Cradle mærkning, også kaldet C2C certificering.

Konsulenten lavede en forundersøgelse af spånpladernes materialesundhed, og det viste sig hurtigt, at C2C-certificering var en reel mulighed. Sideløbende tog Novopan Træindustri kontakt til udvalgte kunder for at afdække interessen for bæredygtige materialer og ønsker om dokumentation i form af C2C-certifikat.

Novopans salgschef, Claus Bernd Høgdal siger:
"Vi fandt blandt andet ud af, at certificerede bygninger er 7-12 procent mere værd end ikke-certificerede. Det er blandt andet, fordi det er nemmere at skaffe lejere, og fordi driftsomkostningerne er lavere."

Projektet Rethink Business har hjulpet med til at gøre C2C certificeringen konkret og inden for rækkevidde
.
"Vi har fået en blåstempling af det, vi altid har gjort. Vi var aldrig nået så langt, hvis vi ikke havde været med i Rethink Business," siger salgschefen.

COWI om Cradle to Cradle certificering læs her

Læs mere om Novopans erfaringer klik her eller kopier link ind i din browser: 
http://rethinkbusiness.dk/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/rethink-business-case-novopan-traeindustri.pdf

 

 


Vidste du, at Dansk Erhverv arbejder for at ...


... der etableres cirkulære erhvervsfællesskaber i alle vigtige sektorer, hvor virksomheder kan opnå viden og samarbejde med relevante aktører i værdikæden.

... der udvikles praktiske værktøjer til virksomhedsledere, så de kan træffe kompetente og strategiske beslutninger til gavn for cirkulær forretningsudvikling.

... cirkulære forretningsmodeller udvikler sig på lige konkurrencevilkår med udgangspunkt i markedet. 

... omstillingen drives frem af en politisk ambition og målsætning om, at 75 procent af danske virksomheder har implementeret cirkulære elementer i forretningen inden 2030.

Blandt de eksempler Dansk Erhverv nævner på cirkulære forretningskoncepter er:

Deleordninger, der kan spare ressourcer, når man deler og producerer mindre. Reparationsservice og genbrugshandel, der kan forlænge produktets levetid og spare ressourcer, når der produceres mindre.

Tilbagetagning af udtjente produkter sikrer materialerne i genanvendelsen med høj kvalitet.
Mens re-design af produkter, indebærer brug af og adskillelse af genanvendte materialer, der mindsker ressourceforbruget af nye råmaterialer. 

Mens udvikling af nye materialer, fx biobaserede, som erstatter ressourceknappe materialer mindsker belastningen på miljøet og gavner økonomien.

Dansk Erhverv påpeger, at hvis omstilling til cirkulær økonomi håndteres effektivt, kan der skabes 7.000-13.000 nye jobs i Danmark inden 2035.

Læs mere her