Nyhedsbrev oktober 2018

10-10-2018


Handlinger bag visionerne
Nu har efteråret fået taget i vores grønne ø. I de vilde vinde kan vi trække os inde døre, gøre status og fordybe os i det, som optager os.  Det gør vi også på den grønne front.

Efter at Bright Green Island visionen 2035, med de 8 bornholmermål, kom på tryk i sommers – er det nu tid til næste fase, hvor vi sætter konkrete handlinger bag visionerne.
Gennem efteråret vil det politiske Klima- og Bæredygtighedsudvalg invitere til møder med øens foreninger om netop det. Hvad rør sig på øen, som relaterer til de 8 Bornholmermål -  og er der flere eller nye initiativer, som vi kunne ønske os at sætte gang i.
I efteråret kan du også deltage i Grøn Boligmesse og det fælles Bornholmermåls-møde i starten af november, hvor vi drøfter status på Bornholmermålene og blive inspireret til at sætte egne grønne mål.

Med ønske om et smukt, aktivt og farverigt efterår - god læselyst!

 

 

Klima og Bæredygtighedsudvalget tager på road trip til

øens foreninger

I løbet af de kommende måneder vil Klima- og bæredygtighedsudvalget invitere øens branche- og borgerforeninger til dialog om, hvilke indsatser der skal til for, at vi når vores 8 Bornholmermål.
 
Bright Green Island visionen 2035 og de 8 Bornholmermål blev udarbejdet i fællesskab af øens borgere, politikere, erhvervsledere og foreninger under Bornholmerdøgnet sidste efterår og udkom på tryk i sommer. Nu starter næste fase, hvor øens foreninger, organisationer og kommunen skal forholde sig til, hvilke indsatser der skal til for, at vi når de grønne ambitioner, som er udtrykt i Bornholmermålene.
 
Mange organisationer er allerede godt i gang og har planlagt initiativer i årene frem. Hvilke Bornholmermål dækker de forskellige foreninger? Kan vi lade os inspirere af hinandens erfaringer og indsatser? Er der mere vi gerne vil sætte i værk?
 
Det er spørgsmål som disse, der bliver omdrejningspunkt, når Klima og Bæredygtighedsudvalget kommer ud og møder de bornholmske foreninger.
 


"I believe you on Bornholm have something unique that is worth for others to take inspiration from."

De rosende ord kommer fra Åsa Bjering fra Baltic Sea Commission. Hun var på Bornholm i sidste uge sammen med en række andre repræsentanter fra EU Østersølande til et seminar om bæredygtig udvikling i Østersø-regionen. Bright Green Island koordinator, Lena Schenk holdt her et oplæg om arbejdet med den grønne omstilling på Bornholm.

I den almindelige hverdag på vores ø kan man måske ind i mellem glemme, hvor langt vi egentlig er kommet på mange af de grønne fronter, og hvordan vores tillgang, set med øjne udefra, vidner om en høj grad af samarbejde og inddragelse. Som Åsa Bjerring så fint formulerede det:

"In order to push the agenda of sustainable and inclusive growth, local and regional authorities need to create both a framework and enable stakeholders from business, schools and civil society to get involved and take ownership. The Bright Green Island Vision of Bornholm is a great example on how to do this."

Fantastisk at kunne være til inspiration for andre regioner og et dejligt skulderklap til det videre arbejde her på øen! Tak for de pæne ord, Åsa.
 


Kom til Grøn Boligmesse 3. og 4. november
Kom og bliv inspireret til en grønnere hverdag i boligen! I weekenden

3.-4. november holdes der Grøn Boligmesse i Østermariehallen for alle interesserede.
Messen sætter fokus på grøn livstil, og du kan bl.a. få  information om alternativ opvarmning, energirenovering og vedvarende energiløsninger til bornholmske hjem. Begge dage vil der være aktiviteter for hele familien.
  
På boligmessen kan du møde Energitjenesten Bornholm, en lang række forskellige bornholmske byggefirmaer og Energistyrelsen. Du kan finde yderligere information på BGI hjemmeside og i lokalpressen, når vi kommer nærmere på weekenden.

 

Statusmøde for Bornholmermålene holdes under Grøn Boligmesse
 
Sidste år i oktober mødtes mange bornholmere til Stormøde i Rønne, hvor den nye Bright Green Island vision og Bornholmermålene blev drøftet. Borgmester Winni Grosbøll gjorde det her klart, at kommunen hvert år vil invitere øens borgere til at samles og gøre status på, hvordan det går med at indfri vores grønne ambitioner og mål.

Vi vil derfor benytte årets boligmesse til netop at samles og gøre status. Mødet bliver holdt som en paneldebat med inddragelse af deltagerne i salen. Anne Thomas, formand for Klima- og bæredygtighedsudvalget, kommer og byder velkommen og leder derefter debatten.

Det nærmere tidspunkt for dette statusmøde bliver meldt ud på et senere tidspunkt.
 
 
Nyhedsbrevet udsendes af Bright Green Island Kontaktpunkt ved koordinator, Lena Schenk og udkommer cirka en gang om måneden.