Nyhedsbrev juni

07-06-2019

BGI NYHEDSBREV JUNI 2019 
Sommerstart med Folkemøde og Fest

Så kom den endelig, varmen og solen!
Lige i tide til at Rønne Havn slår dørene op til deres nye havneområde og Folkemødet afholdes for 9. gang. 
Verdensmålene er tema for årets Folkemøde. Med vores egne Bornholmermål og de konkrete tiltag er vi her på øen godt inde i den tankegang.
Læs med her i nyhedsbrevet om hvordan grønne retter vinder frem hos de unge, om genanvendelse ved velkomster, om nyt stort energiprojekt samt inspiration til at give årets Folkemødedeltagelse en grøn lokal vinkel.

God læselyst!

 

Grøn velkomst på kajen!

Når vores sejlende gæster ankommer til den nye krydstogtkaj i Rønne Havn bliver de snart mødt af et grønt syn. Bright Green Island har sammen med Destination Bornholm og Rønne Havn over foråret drøftet hvordan vi bedst kan vise vores krydstogtgæster, den omsorg vi drager for vores natur og miljø – gennem vores otte ambitiøse Bornholmermål.

Indretningen i velkomsthallen består af genanvendte smukke granitsten og egeplanker fra havnen. Den kommende måned vil de flankeres af fotos og mini udstilling om, hvordan Bornholm og BOFA arbejder med at omdanne alt affald til ressourcer. 

Og det bliver endnu grønnere, når det nye havneområde i 2020 skal benyttes som udskibningshavn i forbindelse med etableringen af Danmarks til dato største - 600 megawatt - havvindmøllepark, Kriegers Flak, når dette søsættes i 2020. 

Rønne Havn indvier den nye havn på lørdag fra kl. 10, læs om åbningsfesten den 8. juni her.

Tillykke til Rønne Havn med det nye store og flotte havneområde – og god fest på lørdag!
Og tak for den fine nye strand på Galløkken :-)

Vegge-mad hitter på Campus

I kantinen på Campus Bornholm, har de arbejdet intenst over nogle måneder med omlægning til økologi, grønt, vegetarretter og mindre madspild.

"Ekspert i grøn madomlægning Birte Brorson har været en kæmpe inspirationskilde for vort kantinekøkkenpersonale" fortæller Ole B. Larsen, Uddannelses- og Kantineleder på Campus, og fortsætter. "Tidligere indkøbte vi en del færdigvarer inden for vegetar segmentet, men vi er i dag langt bedre rustet til selv at fremstille dejlige vegetarretter. Vi startede med at udvide vort varme madkoncept med én varm vegetarret og det har været et kæmpehit. Den næsten altid udsolgt!". 

Campuskantinen arbejder hen imod at tilbyde helt kødløse dage, som det eneste varme tilbud til samtlige ansatte og elever på Campus. Mange er stadig glade for lidt kød, så erfaringen ind til videre er, at det er en super kombination, at kunne udbyde begge tilbud.  Trenden er dog helt klar: der er et stadigt større fokus på sund grøn mad og altså også deciderede vegetarretter.

 

Nyt grønt energiprojekt starter på Bornholm

Bornholms Regionskommune og Bornholms Energi og Forsyning er kommet med i et EU-finansieret projekt, der skal teste nye løsninger for grønne energikilder og bidrage til at nedbringe CO2-udledningen fra europæiske øer. Konkret skal der opsættes et batteri på Rønne Havn, til opladning af elbiler og eltrucks, drevet af sol- og vindenergi.

Torsdag den 6. juni mødes de danske partnere på Bornholm til kick-off møde om de kommende 4 års samarbejde. Udover BRK og BEOF udgør DTU og firmaet Fremsyn den danske del af projektet kaldet INSULAE, der betyder ø på latin. 

Til efteråret holdes et borgermøde, hvor projektet bliver præsenteret og der samtidig vil være mulighed for at tage en bredere debat om sammenhængen mellem fremtidens energisystemer og borgernes forbrug og vaner. 

Læs mere om INSULAE her 

 

Øens grønne indslag på Folkemødet 2019

Skal du på Folkemødet i den kommende uge er der god mulighed for at få indblik i flere bornholmske tiltag, der fremmer den grønne omstilling lokalt med relevans i en national og internationalt sammenhæng. Få indsigt, deltag i debatten og nyd stoltheden ved det, som vi kan bidrage med, her fra vores ø i Østersøen. 

#CirkulærØkonomi, #Affaldsfri #Bornholmermål #brightgreenisland #Viergrønneogsueperseje #Godtfolkemødet2019 

Der er givet mange flere events end dem vi lige får med her. Så gå endelig på opdagelse i Folkemødet app eller på deres hjemmeside 
 

Torsdag den 13. juni

Cirkulær økonomi og affald på Bornholm
Kl. 13.30-14.00, N9 - Gæsten
Flemming Beesenbacher i samtale om cirkulær økonomi med BOFA, der  fortæller om deres ambitiøse projekt med at opflaske bornholmske børn med cirkulær økonomi og genbruge alt affald på Bornholm fra om 13 år, når ovnen slukkes. 
Deltagere: Jens Hjul-Jensen, BOFA, Flemming Beesenbacher, Carlbergfonden, moderator: Malene Botoft


Fredag den 14. juni

Fremtidsværksted – for børn og unge
Kl. 9.00-9.55, C20 Europa-Kommissionen
Vi køber nye ting som aldrig før: mobiltelefoner, legetøj, computerspil... vi skal altid have det nyeste af det nye. Men hvad sker der med de "gamle" og brugte ting vi hele tiden skal erstatte? Danmark er det land i EU, der årligt genererer mest affald per person. Heldigvis er vi også blandt de lande, der er bedst til at genanvende og genbruge affald på den bedste måde. Kig forbi, med eller uden børn, og lær om din egen plads i det store globale affaldssystem, og hvordan EU arbejder for at styrke den cirkulære økonomi i Europa.
Deltagere: Brian Kjær Johansen, formidler BOFA og Thomas Bach Jørgensen, informationsmedarbejder Europahuset

Verdens mest ambitiøse projekt – Bornholm viser vejen
Kl. 13.30-14.00, N9 - Gæsten
Vision: I 2032 er der ikke længere noget affald på Bornholm – hvad der bliver smidt ud, er ressourcer, der kan recirkuleres til gavn for hele samfundet.
Deltagere: Jens Hjul-Jensen, dir. BOFA, moderator: Malene Botoft


Lørdag den 15. juni 

Unge griller Klimaministeren
09:00-09:45, B2 - Klima & Energi Scenen, Nordlandspladsen
Bornholmske gymnasieelever sætter ministeren under krydsild på Klima & Energi Scenen. Hvad vil unge bornholmere allerhelst have svar på fra landets klima, Energi- , forsynings- og klimaminister - og hvad er de vigtigste budskaber, de har med til ministeren og politikerne. Mød morgenfriske bornholmske unge, der har sat sig ind i tingene og tør udfordre politikerne.
Deltagere: Elever, Opvakte og morgenfriske, Campus Bornholm STX, Lars Christian Lilleholdt, Energi, Forsynings og Klimaminister, Venstre. Karen Hjulmand, moderator, DR

Bornholm i krystalkuglen 2030
Kl. 11:30 – 12:15, C20 Europa-Kommissionen
En lille ø i en stor union: hvordan vi globale og europæiske tendenser påvirke Bornholm? Et stærkt panel af bornholmere diskutere øens nutid og fremtid: Hvordan kan Bornholm bidrage til den fælles indsat med at nå verdensmålene? Hvordan kan øen udnytte fordelene ved EU samarbejdet bedst muligt?
Deltagere: Louise Skøtt Gadeberg, Passion Kommunikation, Jens Hjul-Nilsen, BOFA, Mikkel Bach-Jensen, Gaarden og Gourmet Bornholm

Klima- cocktailbær eller krumptap i dansk erhvervsudvikling?
Kl. 17:20 – 18:05, G34 Danmark I Verden – Klimabevægelsens Telt 
Leverer dansk erhvervsservice lineær rådgivning i en cirkulær økonomi? Og er vi overhovedet dygtige nok i Danmark til at plukke selv lavt hængende frugter? Manglende viden opleves som den primære barriere og hver anden virksomhed angiver, at de ikke ved nok om cirkulær økonomi til at anvende det.
Deltagere: Karen Bladt, Hasle Refractories, Lars Erik Jønsson Erhvervshus Nordjylland, Liselotte Howy Stockholm, Erhvervshus Hovedstaden, Poul Erik Lauridsen Gate21/ Styregruppeformand Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Moderator: Anne Thomas, Bæredygtig Bundlinje Bornholm.

Grønne energiforbrugere – med pisk eller gulerod?
Kl. 16:30 - 17:15, B2 - Klima & Energi Scenen, Nordlandspladsen
Skal vi lovgive, tale fornuft eller lokke danskerne til ar blive grønne energiforbrugere?
700 bornholmere har deltaget i 100 millioner kroners forsøg med at lade elselskabet styre varmen i deres hjem. Alt tyder på, at det er en succes - men hvor villige er danskerne i virkeligheden til at lade andre være med til at bestemme deres energiforbrug. Er de kun med på den grønne omstilling, når det hverken kan mærkes på pengepungen eller i hverdagen. Og hvad gør vi ved det! 
Deltagere: Claus Munch Jørgensen, Bornholmer, Ecogrid, Lars Goldschmidt, Bornholms Energi og Forsyning, Rikke Harbo Trikker, SEAS-NVE, Jens Olsen, Bornholmer, Ecogrid, Moderator: Jørgen S. Kristensen, Dansk Energi

Rigtig godt Folkemøde 2019 – lad os inspirere til alle sider af livet :-)

Følg os på Facebook

 --------------------------------------------------------------------

Copyright © Bright Green Island 2018 All rights reserved

Nyhedsbrevet udsendes af Bright Green Island Kontaktpunkt ved koordinator, Lena Schenk og udkommer cirka en gang om måneden.

Ønsker du ikke at modtage nyhedsbrevet fremover, skal du blot sende en mail til bgi@brk.dk


nyhedsbrev