Nyhedsbrev April 2019

04-04-2019
NYHEDSBREV APRIL 2019 

Nordskoven_rønne-800px.jpg

Flot forår og grønne glæder på vej


April er startet ud i strålende solskin. Det lover godt for et spirende og piblende forår. Måneden byder på flere grønne arrangementer for selvbyggere inden for bæredygtigt byggeri. Det første i aften, hvor Bornholms Energi og Miljøforening holder fremvisning af et stuehus med gennemgribende renoveret i forhold til energibesparelser, forbedret indeklima og naturlige byggematerialer med lav klimapåvirkning. Det foregår Helligdomsvej 10, Gudhjem.

I slutningen af april rykker Bornholm til hovedstaden for femte år i træk, når arrangementet ”Bornholm i København” indtager Rådhuspladsen. For første gang med Bright Green Island som deltager, det glæder vi os til. Læs om dette og andre grønne updates i denne måneds nyhedsbrev.
I solens vakte kådhed har vi her fundet et april digt af Bjørnstjerne Martinus Bjørnson til jer kære læsere!

Jeg vælger mig april!
I den det gamle falder,
i den det ny får fæste;
det volder lidt rabalder -
dog fred er ej det bedste,
men at man noget vil.

Jeg vælger mig april
fordi den stormer, fejer,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner ejer,
fordi den kræfter vælter -
i den blir somren til!

Godt forår og god læsning.

I DAG TORSDAG 4. april: Fremvisning af gennemrenoveret stuehus kl. 16.00

 
Torsdag den 4. april kl 16.00 er der fremvisning af gennemgribende renovering af stuehus med stærkt engagement i energibesparelser, forbedret indeklima og naturlige byggematerialer med lav klimapåvirkning.
 
De byggetekniske løsninger vil blive præsenteret. Bornholms Miljø- og Energiforening (BOMEF) er vært ved Mads Kissow, det er gratis og tilmelding ikke nødvendig.
 
Det foregår Helligdomsvej 10, 3760 Gudhjem, hvor Hanne og George inviterer ind i deres hjem.
 

Borgermøde: CO2 debat og vindmøller på land


Bornholms mål om at bliver CO2 neutral i 2025 var til debat ved borgermødet den 27. marts. 18 forskellige paneldeltagere og over 200 fremmødte gjorde, at der kom mange nuancer frem i en kompleks og ind imellem også følelsesladet debat om fremtidens elforsyning på Bornholm.

Der blev bl.a. drøftet mulige ejerskabsformer, støjgener, alternativer til landvindmøller. Efter mødet sagde borgmester, Winni Grosbøll til TV 2 Bornholm. 

”Det kan være, at kommunen skal arbejde hen mod, at der kommer et lokalt ejerskab over den grønne udvikling og om eventuelle kommende vindmøller på land. Det har vi ikke talt meget om på Bornholm. Men jeg tror, at det her med at holde værdiskabelsen hjemme og løfte i flok betyder meget for bornholmerne. Det var noget, jeg tog med mig hjem fra Samsø. De er dygtige til at involvere borgerne og lave lokalt ejerskab. Det kunne vi godt blive bedre til på Bornholm”

I foråret gennemføres en spørgeskemaundersøgelsen, hvor et repræsentativt udsnit af bornholmerne spørges til deres holdning til vindmøller på land og til Bornholms grønne omstilling i det hele taget. Resultaterne forventes klar i løbet af maj.  

Til juni skal kommunalbestyrelsen træffe en beslutning om, hvorvidt vi på Bornholm holder fast i vores CO2 mål. Hvis vi holder fast i målet, indebærer det samtidig, at der skal sættes gang i afdækning af hele den praktiske side og proces, der går forud for opførelsen af vindmøller på land.


 

Bright Green Island tager med til ”Bornholm i København”


Arrangementet ”Bornholm i København” holdes i år lørdag 27. april. Arrangementet har efterhånden vokset sig stort og mange organisationer og virksomheder fra Bornholm drager til hovedstaden for at vise det bedste frem fra vores ø. Hensigten er, at inspirere alle dem ovre fra til at bosætte sig, lave virksomhed eller på anden måde involvere sig i vores ø. 

Bright Green Island har i år besluttet sig for at deltage og det f første gang, vi er med. Vi kommer til at dele en stand med BOFA, der især har fokus på visionen om at afskaffe affald på øen; ”Bornholm Viser Vej – uden affald 2032”.

Bright Green Island visionen, som ramme om hele Bornholms grønne omstilling, er oplagt at have med, når Bornholm rykker ind på Rådhuspladsen.

Lørdag 27. april Rådhuspladsen i København: Alle stande er åbne fra kl. 10-17. Er du i hovedstaden denne weekend, så kig forbi! 


Vil du bygge med bæredygtige materialer? 


MaterialeVærket har arrangeret en række aktiviteter, om det at bygge med bæredygtige materialer både som selvbygger og håndværker. Aktiviteterne er gratis og er åbne for alle!

Foredrag om kalk og kalkning, ved arkitekt Niels-Holger Larsen
Mandag 8. april kl. 16.00 - 17.30 i "Det Grønne Pakhus" i Multihuset

Opstart af selvbyggernetværk og informationsmøde
Tirsdag 23. april kl. 19.00 - 20.30 i "Det Grønne Pakhus" i Multihuset. 
Vi laver en generel opfølgning og gør en indsats for at sætte selvbygger-netværket i gang. Inviter gerne din nabo eller andre interesserede med!

Praktisk workshop om kalkning, ved Caroline White
Torsdag 25. april kl. 15.00- 19.00 - hos én af jer! 
Har du et hus der skal kalkes (hvidt) udvendigt, så send gerne en mail med et billede til Caroline på kontakt@glarbowhite.dk, send inden 10. april.

Tilmelding: 
Tilmeld dig gerne så snart du ved, om du vil deltage - og senest fire dage i forvejen på info@detgronnepakhus.dk eller send en sms til: 30 27 91 11 af hensyn til forplejning og øvrige forberedelser.

Projekt Bæredygtig Bunlinje Bornholm er godt på vej


Så er der snart indgået aftaler med samtlige 30 virksomheder, der er plads til i projekt Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Projektet hjælper lokale virksomheder og deres ydelser/produktioner med at blive grønne samtidig med, at det gavner bundlinjen.

Hold 2 er ved at være fyldt op, og de grønne ambitioner og tiltag er begyndt at tage form rundt om i de deltagende små og mellemstore virksomheder. Blandt de sidst tilkomne virksomheder er blandt andet Rovfugleshowet, Brændegårdshaven, Axel Sørensen og Knudsker El. Alle virksomheder skal arbejde med konkrete CO2 reduktioner i deres virksomheder samt eventuelle yderligere grønne tiltag.

Bæredygtig Bundlinje Bornholm er i det hele taget rigtig godt med i forhold til de målaftaler, der er aftalt med Erhvervsstyrelsen. I projektets nyhedsbrev fra marts måned gives der et overblik over de første halvårsresultater

Du kan også se listen over alle de virksomheder, der er med i Bæredygtig Bundlinje Bornholm 


ØNSKER DU AT ABONNERE PÅ VORES NYHEDSBREV?

Send en mail på bgi@brk.dknyhedsbrev