Grønne mål for en bæredygtig ø

24-01-2019
Alt strøm produceret på Bornholm er baseret på vedvarende energikilder som vind, sol, biogas, flis og halm.

​Grafikken ovenfor viser en gengivelse af produktion og forbrug af strøm på Bornholm lige nu! (Se grafikken i stor format HER).

Her kan du se om vi eksportere el via søkablet til Sverige, eller om vi – fx når der er vindstille – må importere strøm til øen gennem søkablet.

Bornholm er med i et af verdens største forskningsforsøg, Ecogrid, om smart brug af vedvarende energi, blandt andet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der har udviklet den virtuelle grafik. Alt hvad vi foretager os i elnettet på Bornholm, bliver altså registreret på DTU og fra et kontrolrum i PowerLabDK på DTU i Lyngby, analyserer og tester DTU's forskere denne data i fuldskala-forsøg for at optimere fremtidens smart grid.

I 2008 vedtog Bornholms Regionskommune målsætningen om, at Bornholm i 2025 er et CO2-neutralt samfund - med et forbrug udelukkende baseret på bæredygtig og vedvarende energi. Og dén bæredygtige energiproduktion er allerede i fuld gang her på Bornholm.

I dag kan vi på Bornholm producere over halvdelen af den energi, vi forbruger, via fossilfri metoder som vind, sol og biomasse.  Resten må vi købe via søkablet til Sverige, hvor strømmet både stammer fra fossiltfrie og andre kilder.

Det er vores mål, at hele vores forbrug på Bornholm i 2025 skal være dækket af energi fra grønne energikilder - produceret her på Bornholm. 

På denne side kan du læse om nogle af de mange indsatser, der er i gang på Bornholm under den grønne omstilling i arbejdet på at nå vores Bornholmermål.


CO2 neutral i 2025

Vi er godt på vej mod vores mål om at blive CO2 neutrale på Bornholm i 2025.

I dag er al produktion af fjernvarme og el baseret på 100% vedvarende energi i normaldrift - vind, sol, biogas, flis og halm.

På Bornholm kan vi producere over 60% af bornholmernes energiforbrug lokalt. Resten må vi købe os til via søkablet til Sverige