Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
SharePoint

Velkommen til  månedsbrev  # 5 2018

Førsteholdet er næsten sat - program for vinterens netværksmøder er på trapperne 

Her kommer seneste nyt fra Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Sidste hånd er ved at blive lagt på det endelige program for netværksmøderne under de tre temaer: Grøn Turisme, Energi og Materiale. 

Der bliver i alt afholdt et godt dusin møder i løbet af de næste 18 måneder. Emnerne spænder vidt. Der vil være lejlighed til at få indspark til den grønne forretningsplan, mulighed for at deltage i gå-hjem-møder med fokus på gode arbejdsgange, eftermiddage med lavpraktiske værktøjer til at komme i gang med miljøledelsen og mere faglige møder med alt fra efterisolering, til proces-energi og grøn konceptudvikling. 

Det endelige kursuskatalog vil blive udsendt i slutningen af september. 

På nuværende tidspunkt har 10 virksomheder afleveret en underskrevet projektaftale, mens yderligere tre virksomheder har bedt om at være med, og de har netop nu kontrakten til gennemsyn. Langt størstedelen af virksomhederne har ønsket det individuelle forløb. 

Vi regner med at nå op på 15 virksomheder inden hold 1 starter til Kick-off mandag 8. oktober. 

De 10 første virksomheder er: 

  • Fridolf A/S
  • Bornholms Mosteri 
  • Ole Almeborg A/S 
  • Tejn Smedeforretning 
  • Hasle Refactories 
  • Hotel Skovly 
  • Karamel Kompagniet 
  • Rønne Vandrehjem 
  • PL Beton A/S 
  • Lehnsgaard Rapsolie A/S 
     


 


Rönneby - en foregangskommune

Rönneby er en by i Blekinge der ikke er meget større end Rønne. Men Ronneby Kommune har imidlertid store ambitioner. De har som de første i Norden besluttet at blive ’Cradle to Cradle’-kommune og dermed arbejde med ressourceeffektivitet i alle sine beslutninger og indkøb. 

I 2011 indviede de et center for forskning og udvikling forkortet CEFUR, som har til formål at støtte og motivere virksomheder omkring bæredygtighed. CEFUR fungerer som facilitator mellem forskning og industri for en cirkulær erhvervsudvikling. 

Ikke mindst indenfor byggeri har de opnået gode resultater. 

Under Almedals-ugen stillede en interviewer tre hurtige spørgsmål til Johan Sandberg, der er kontorchef på Cefur: 

Hvad var det der gjorde, at kommunalbestyrelsen besluttede at Ronneby Kommune skulle arbejde for en mere cirkulær økonomi?  

Svar: I 2009/10 vurderede Ronneby Kommune, på initiativ af erhvervslivet i kommunen, forskellige bæredygtighedsstrategier. Den positive tilgang, praktisk anvendelighed og bredde var kriterier, der gjorde at valget faldt på Cradle to Cradle®. I de senere år har vi også arbejdet med begrebet cirkulær økonomi. Den cirkulære økonomi beskriver vores vision i et globalt perspektiv, mens C2C er den metode, vi bruger til at komme dertil. 

Ronneby Kommune arbejder med principperne for Cradle-to-Cradle®. Kan du give eksempler på hvordan? 

Svar: Fokus på Cradle to Cradle® (C2C) og cirkulær økonomi påvirker og inspirerer mange dele af kommunens arbejde og er en del af kommunens overordnede mål. Nogle eksempler er kommunale indkøb, bæredygtig konstruktion og ikke mindst vores skoler og førskole. CEFUR er den enhed i kommunen, der støtter processen, og deltager også i forskningsprojekter for konstant at finde og evaluere nye løsninger og metoder. 

Hvad har du af tips til andre kommuner, der ønsker at arbejde for en mere cirkulær økonomi, men som endnu ikke er startet? 

Svar: Ronneby Kommune modtager i dag et stort antal studiebesøg fra kommuner, der ønsker at forstå, hvordan vi gør. Det kan være en god måde at komme i gang med, og der er selvfølgelig andre kommuner, som også kan være gode eksempler. Hovedbudskabet må stadig være, at hvis du endnu ikke er begyndt at se på cirkulær økonomi og forsøger at forstå, hvordan det påvirker bæredygtighed indsats fra kommunen - skal du gøre det, så snart du kan.  

Bæredygtig Bundlinje Bornholm sender i starten af november en repræsentant til Rønneby for at lære af deres erfaringer. 


Bæredygtig Bundlinje Bornholm i DR P4

P4 bragte i løbet af sommeren historien om de 8 Bornholmermål og forholdt sig til, hvorfor Bæredygtig Bundlinje Bornholm kan være et vigtigt skridt på vejen til at virkeliggøre Bornholm som Bright Green Island. 

Historien blev bragt igennem to indslag - lyt her: 

https://bit.ly/2wkyGmr
https://bit.ly/2o5xDTt 


Kick-Off Workshop 8.oktober kl. 8:30 – 13:00 

Det er lagt op til en spændende formiddag når alle virksomheder i Bæredygtig Bundlinje Bornholm inviteres til kick-off lige før efterårsferien. 

Det vil være første gang, at de udvalgte virksomheder mødes, får præciseret projektforløbet og har mulighed for at udveksle erfaringer med andre virksomheder. 

Workshoppen vil have stor betydning for projektet for at skabe den nødvendige energi samt et netværk, som kan hjælpe alle i mål. 

Dagen vil hjælpe til at få sat sit 100% Gode Mål for virksomheden. Få overblik over virksomhedens nuværende status, og ikke mindst få defineret den første vigtige milepæl der skal nås igennem projektforløbet. 

På workshoppen vil der være en blanding af ...

  • faglige indlæg der vil give overblik over begreber som ressource- og energieffektiviseringer og den cirkulære økonomi 
  • konkrete værktøjer og metoder til grøn forretningsudvikling 
  • og oplæg fra case-virksomheder, der allerede har gennemført grøn omstilling, som kan give motivation og inspiration til projektdeltagerne 

 

 

Tilmeld dig Bæredygtig Bundlinje Bornholms månedsbrev - send en mail: "Ja tak send mig BBBs månedsbrev" til bgi@brk.dk

 



Kontakt
Seniorprojektleder Anne Thomas
anne.thomas@gate21.dk